Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Symposium Historische papierknipkunst

17 oktober 2024 / 13:00 - 17:00

Gratis

Save the date

De Nederlandse Vereniging voor Papierknipkunst organiseert een symposium over historische papierknipkunst in publieke en particuliere verzamelingen en de stand van zaken naar (kunst)historisch onderzoek daarvan in Nederland.
Het decoreren van papier met schaar of mes is een creatieve manier om zich uit te drukken. In Nederland wordt de papierknipkunst al zeker vier eeuwen beoefend door mensen uit alle lagen van de bevolking. Slechts een fractie van wat in die periode is gemaakt, heeft de tand des tijds doorstaan. Het ligt in museale depots of hangt nog steeds bij particulieren aan de muur, onttrokken aan een bewonderend oog van een breed publiek. Het symposium staat in het teken van lezingen en presentaties rond het thema paperknipkunst en beoogt deze onbekende, maar veel beoefende kleinkunst te belichten.
De Nederlandse Vereniging voor Papierknipkunst is opgericht in 1983 en sinds 2013 is papierknipkunst opgenomen in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland.

Programma
Tijdens de bijeenkomst worden verschillende onderwerpen voor het voetlicht gebracht. In het programma zijn de volgende sprekers opgenomen:

  • Jan Peter Verhave, knipkunstkenner, verzamelaar en auteur van veel artikelen over Nederlandse papierknippers en de standaardwerken Jan de Prentenknipper (1993), Geknipt! (2008) en Het scherp van de snede (2023). Hij zal een beeld geven van tentoonstellingen en collectievorming van knipwerk sinds 1945.
  • Maja Houtman, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Papierknipkunst, zal stilstaan bij de totstandkoming en de inhoud van de website Knipperslexicon.nl.
  • Olivia Dawe (onderwerp volgt).
  • Prof. Martha Peacock van de Brigham Young University, Provo (UT, USA) gaat in op haar studie naar Johanna Koerten, Nederlands bekendste knipster van de zeventiende-eeuw

De twee laatste voordrachten worden gegeven in het Engels.

De bijeenkomst is uitsluitend live bij te wonen en wordt niet gestreamd. Na afloop verschijnt in het tijdschrift Knip-Pers een terugblik.

Het symposium richt zich op (kunst)historici, collectiebeheerders, conservatoren, restauratoren, onderzoekers, studenten, kunstenaars en vormgevers. Ook andere geïnteresseerden zijn welkom.

Aanmelden
De bijeenkomst is gratis, maar aanmelden wel noodzakelijk. Dat is mogelijk vanaf 1 augustus via deze webpagina. Na aanmelding ontvangt u een bevestiging per e-mail.

Gegevens

Datum:
17 oktober 2024
Tijd:
13:00 - 17:00
Kosten:
Gratis
Evenement Categorie:

Locatie

RKD
Prins Willem-Alexanderhof 5
Den Haag,