Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Van verleden tot heden, geknipt en gesneden

10 februari 2023 - 24 juni 2023

Vanaf vrijdag 10 februari hebben wij een prachtige tentoonstelling in samenwerking met de Nederlandse Vereniging voor Papierknipkunst. Deze vereniging viert dit jaar het 40-jarig jubileum en exposeert op verschillende plekken in Nederland en het buitenland.
Papierknipkunst is al een hele oude kunst, de oudste knipwerken in deze expositie zijn in de 17e eeuw gemaakt. Ook tegenwoordig wordt er nog door kunstenaars heel mooi werk gemaakt. Papierknipkunst was ooit bedoeld als creatief tijdverdrijf voor meisjes en vrouwen, later gaan vooral mannen dit als beroep uitoefenen. Zij maakten in opdracht knipkunst voor een huwelijk, een doopplechtigheid of werd zelfs de hele levensloop van een gezin in één knipsel verbeeld. Dit zijn buitengewone knappe, met bloemen en krullen versierde kunstwerkjes. Het lijkt wel kant! Er werden jachttaferelen uitgeknipt, botanische motieven uitgewerkt of bijbelverhalen verbeeld.
Onder de noemer papierknipkunst valt meer dan knippen met hele fijne schaartjes. Het met vlijmscherpe mesjes snijden van patronen uit papier of perkament valt er ook onder. En wat te denken van ingewikkelde patronen uitsnijden met behulp van lasertechniek? Zolang kunstenaars zich aangetrokken voelen tot papier als medium zullen steeds nieuwe technieken opkomen. Ook daarvan zijn voorbeelden op zaal te zien.

di.-za. 11.00-17.00 uur

Gegevens

Begin:
10 februari 2023
Einde:
24 juni 2023

Locatie

Museum Elburg
Jufferenstraat 8
Elburg, 8081 CR
Telefoon:
0525 681 341
Bekijk de site van Locatie