Joke Verhave (1945-2020)

Joke was al lid van onze vereniging vanaf het eerste begin. Samen met haar man Jan Peter publiceerde zij in iedere uitgave van de Knip-Pers een artikel over de Nederlandse papierknipkunst. Zij namen ons mee in de geschiedenis van dit oude ambacht in hun verhalen voorzien van prachtige illustraties.
Ik was al enige tijd bestuurslid toen ik de voorzittershamer overnam en in diezelfde vergadering werd Joke gekozen tot penningmeester. Het klikte direct en dit was de start van een hele prettige periode niet alleen voor ons beiden, dit gold voor het hele bestuur.
Er is in die jaren veel gebeurd. Joke deed niet alleen de financiën, maar zat ook vol ideeën. Zo nam ze contact op met Geertje Aalders, illustrator en papierknipster en dit monde uit in een aantal workshops in Utrecht, die heel gezellig en leerzaam bleken.
In deze bestuursperiode kwam ook de plaatsing van de papierknipkunst op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed Nederland tot stand. Daar gingen heel wat vergaderingen en bijeenkomsten aan vooraf die door diverse bestuursleden waaronder ook Joke werden bezocht. En de gehele papierwinkel die dit met zich meebracht nam zij voor haar rekening.

Rusland
In 2010 werden Joke en ik uitgenodigd voor een symposium in Moskou. Dit was een unieke ervaring. Wij werden hier als de enige niet Russische gasten in de watten gelegd. Tijdens het symposium gaf Joke een presentatie over de Nederlands Knipkunst voorzien van prachtige beelden. Mede doordat wij al die dagen en kunsthistoricus tevens tolk/vertaler tot ons beschikking hadden, was dit voor iedereen te volgen. Ook hebben we nog diverse museums en tentoonstellingen bezocht. Deze reis was een hele unieke ervaring.

In 2013 vierden we het 30-jarig jubileum van de vereniging in Westerbork. Het waren twee dagen met naast de jaarvergadering een heel gevarieerd programma. Alle leden van het eerste uur werden in het zonnetje gezet. Aan het begin van het middagprogramma gebeurde er iets wat niet op het programma stond vermeld. Joke en Jan Peter werden naar voren geroepen en toegesproken door de burgemeester van hun eigen woonplaats en mochten uit zijn handen beiden een Koninklijke onderscheiding in ontvangst nemen.

Ik denk met heel veel plezier terug aan deze periode en ik denk velen met mij. Joke overleed 24 december 2020 op 75-jarige leeftijd.

Marjan Draaisma