Oproep Koppermaandag (afgelast)

Wegens maatregelen ter bestrijding van Covid-19 wordt deze activiteit verplaatst naar een later moment

Koppermaandag (de eerste maandag na Driekoningen) is de dag waarop de gilden in Holland bijeekwamen om de gildebrieven en de privileges van de gildenleden voor te lezen. Na de afschaffing van de gilden bleef de traditie van de feestdag in stand onder drukkers en uitgevers.
Nog jaarlijks komen handboekbinders op koppermaandag samen in ‘t Ambachthuys in Den Haag bijeen. In de weken voorafgaande aan de bijeenkomst binden zij allen dezelfde katernen van een boek in en tonen elkaar de verrassende eindproducten. Voor koppermaandag 2022 worden leden van de Nederlandse Vereniging voor Papierknipkunst uitgenodigd een knipwerk te maken dat aansluit bij het Koppermaandagboek 2022. Dit werk (maximale grootte A4) wordt tijdens Koppenmaandag 2022 gepresenteerd tussen de inzendingen van de handboekbinders.

Liefdesbrieven
Het Koppermaandagboek 2022 is Liefdesbrieven door Eduard Douwes Dekker, beter bekend onder zijn pseudoniem Multatuli. In 1912 werd de bundel voor het eerst gepubliceerd door zijn weduwe. Het is een unieke verzameling brieven waarin de schrijver een ongekende openhartig inkijkje geeft over zichzelf en zijn omgeving. De brieven zijn gericht aan twee vrouwen: Everdine van Wijnbergen (eerste vrouw) die op het moment van schrijven nog zijn verloofde was, en aan Mimi Hamminck Schepel (zijn tweede vrouw). De brieven aan Everdine (1845-1846) bschrijven een ‘prosaisch’ bestaan waar Eduard zijn geluk vindt in de huiselijke kring. In de brieven aan Mimi (1862-1863) probeert hij hartstochtelijk een twintig jarig jongere dame voor zich te winnen.

Oproep aan knippers
Leden van de vereniging die geïnteresseerd zijn voor dit evenement één of twee knipsels te maken, worden uitgenodigd deze vóór 5 januari 2022 te sturen naar: Nederlandse Vereniging voor Papierknipkunst, Van Lennepstraat 2-C, 3532TN Utrecht.