Open call Papier Biënnale 2024

De Papier Biënnale 2024 (23 juni – 17 november 2024) is een internationale tentoonstelling van kwalitatief hoogstaande en inhoudelijk sterke hedendaagse beeldende kunst waarin papier als materiaal de hoofdrol speelt.

De Papier Biënnale 2024 heeft als thema ’Animal Farm. All animals are equal but some are more equal than others’, vrij naar het gelijknamige boek van George Orwell dat verscheen in 1945. Het is een actueel onderwerp dat zowel kan gaan over de ‘condition humain’ van dieren als van mensen. Het boek van George Orwell is een dierenfabel in de vorm van een satirische allegorische novelle. Het is een verhaal over een groep dieren op een boerderij die in opstand komt tegen de boer die hen bezit. Zij strijden voor gelijkheid, vrijheid en een gelukkig leven. De strijd mislukt echter en de dieren zijn er uiteindelijk slechter aan toe dan voor hun revolutie. Orwell trekt een parallel met het Stalinistische regime. De novelle geeft een somber beeld van de mensheid.

Al enkele decennia wordt gestreden voor een beter bestaan voor dieren op boerderijen, proefdierlaboratoria, circussen, dierentuinen, etc. Al enkele eeuwen wordt er wereldwijd gestreefd naar een verbetering van het welzijn van mensen. Hoewel er veel bereikt is, is er nog een lange weg te gaan naar het paradijs op aarde. De Papier Biënnale 2024 zal de vele interpretatiemogelijkheden en betekenissen van Animal Farm tonen die kunstenaars in hun werk eraan geven. Kunstenaars wordt gevraagd hun visie te geven op de huidige en toekomstige omstandigheden waaronder dieren en mensen (zouden kunnen) leven.

De Papier Biënnale zoekt kunstenaars die werken met papier als hoofdmateriaal en geëngageerd zijn met het thema Animal Farm om vóór 1 oktober 2023 een e-mail te sturen naar biennale@museumrijswijk.nl. Stuur maximaal 10 lage resolutie beelden (alleen jpg of pdf) mee als bijlage. Uiterlijk 1 november 2023 ontvangen zij bericht of ze worden uitgenodigd deel te nemen aan de Papier Biënnale 2024.

Deadline: 1 oktober 2023
Meer informatie op de website van Museum Rijskwijk

English version here