Papierknipfestival Veendam 2023

Zaterdag 7 oktober is Veendam ‘the place to be’ voor zowel kunstliefhebbers als papierkunstenaars. Die dag vindt het Nationaal Papierknipfestival plaats. Het Veenkoloniaal Museum is van 10.00 tot 17.00 de ontmoetingsplek voor papierknippers en belangstellenden uit binnen- en buitenland. Aanleiding voor het festival is de expositie Geknipt voor het leven.
Gedurende de dag is er een groot aantal extra activiteiten in het museum: doorlopende workshops, troste papierknippers die demonstreren, verschillende workshops voor gevorderden en lezingen, een voorstelling uit het schimmenspel Odysseus, video in het filmtheater en een expert die meegebrachte historische knipsels taxeert. Het festival wordt afgesloten door zanger Broeder Dieleman die met zijn optreden een muzikale ode brengt aan Jan de Prentenknipper. Iedereen kan die dag gratis aanschuiven bij een van de vele workshops, vertoningen en lezingen.

Programma

In het museum is de gehele dag de expositie Geknipt voor het leven te bezoeken. Deze bijzondere tentoonstelling toont indrukwekkend historisch knipwerk uit de provincies Groningen, Friesland en Drente.
In het trappenhuis van het museum vind je de informatiebalie en de verkooptafels van de vereniging. Hier zijn knippapier, tweedehandsboeken en schaartjes te koop en kun je een button laten maken.

Klik op het blokkenschema om het te vergroten of downloaden

Workshops beginners

 • Dierentuin: Iedereen kan dieren knippen en Janny Schipper zal je laten zien en ervaren hoe.
 • Maskers knippen: Onder leiding van Tineke Schermerhorn ga je aan de slag om eenvoudige ‘maskers’ te knippen.
 • Naambeest: Met een paar ogen en poten aan je naam knip je een nieuw naambeest onder leiding van Hanneke Visser.
 • Spelen met schaduw: Om een knipwerk de suggestie van perspectief te geven, kun je er een schaduwbeeld als achtergrond bij knippen. Tineke Schermerhorn laat je zien hoe.

Workshops

 • Vlinders: Vlinders zijn tweezijdig symmetrisch en daarmee een ide-aal onderwerp om dubbelgevouwen te knippen. En het is vlinderjaar. Hennie Bijkerk laat je zien waarmee je rekening moet houden.
 • Notan: Paula Versnick laat je kennismaken met Notan, een Japanse ontwerpconcept waarbij je geknipte elementen spiegelt ten opzichte van de ontstane ruimte en zo een compositie maakt.
 • Spelen met letters: Knip wat letters, hussel ze door elkaar en creëer je eigen kunst. Onder leiding van Hanneke Visser.
 • Droedelbeestjes: Tijdens een vergadering zit je met een pen of potlood onwillekeurig te tekenen. Cirkels, krullen, kringen… In deze droedels zit altijd wel een beestje verborgen dat je kan uitknippen. Maja Houtman leert je kijken.
 • Mandalijntje knippen: Onder leiding van Jantje IV (Janna van Zuijlen) leg je de basis voor een kleurrijk mandalijntje.

Kinderworkshops

 • Boswandeling: Anke Doornekamp gaat met kinderen een ‘wandeling’ knippen met verschillende herfstelementen.
 • Halloween button maken: In deze workshop ga je samen met Anne van der Zee kleine knipsels maken van herfstvoorwerpen, waarvan je daarna een button mag laten maken.

Silhouetknippen

Het silhouet was ooit de porttretfoto van de 18de eeuw. Laat vandaag silhouetknipster Jeanet Willems jouw portret knippen.

Schimmenspelen

 • Odysseus: Met het originele schimmenspel Odysseus van Frans ter Gast uit 1937, brengt Henk ten Donkelaar een aantal scènes ten tonele.
 • De Moord van Raamsdonk: Doorlopend wordt De Moord van Raamsdonk (1938) vertoond. Deze film (10 min.) is gemaakt met gesneden schimmen en wordt beschouwd als de eerste Nederlandse animatiefilm.

Lezingen

 • Het verhaal van dé koffer: Naast het sterfbed van Line Huizenga-Onnekes stond een koffer vol met verhalen over de levens en werken van knipkunstenaars. Jan Peter Verhave vertelt er meer over.
 • Uit het leven van Jan de Prentenknipper: De Zeeuwse papierknipper Jan Huijssoon leidde een bijzonder leven. Tonnie Dieleman doet onderzoek naar deze boeiende persoon en belicht in deze le-zing de stand van zaken.

Taxaties

Jan Peter Verhave, de expert op het gebied van de geschiedenis van de papier-knipkunst, buigt zich over door bezoekers meegebracht knip-werk. Hoe oud is het en wie was de vervaardiger?

Broeder Dieleman

Als afsluiting van het Papierknipfestival geeft singer/songwriter Broeder Dieleman een muzikaal optreden waarin het leven van Jan de Prentenknipper van Zeeland centraal staat.


Het Papierknipfestival wordt mogelijk gemaakt dankzij financiële steun van het Lies Markus Fonds, het Fonds voor Cultuurparticipatie en het Prins Bernhard Cultuurfonds.