Vereniging

Janna van Zuijlen (Jantje IV)

Vanouds is papierknippen een ambacht dat velen beoefenden in de winter. Nog steeds bewandelen veel beoefenaars het toen uitgezette folkloristische pad, maar ook zijn er knippers die hedendaagse onderwerpen en technieken gebruiken. De Nederlandse Vereniging voor Papierknipkunst verenigt deze veelzijdigheid en de ongekende mogelijkheden. Ze is een ontmoetingsplaats voor vrije-tijdsknippers én beroepsmatige kunstenaars.

De Nederlandse Vereniging voor Papierknipkunst is opgericht in 1983 en telt ongeveer 300 leden. Zij organiseert activiteiten om de knipkunst meer bekendheid te geven en het onderlinge contact tussen knippers en knipsters te bevorderen.

Knipkringen
Verspreid door Nederland zijn verschillende knipkringen actief. Knippers en knipsters in de regio’s waar geen knipkringen aanwezig zijn, kunnen zich aansluiten bij een Whatsapp knipkring. Voor een knipkring bij u in de buurt of om u aan te sluiten bij een digitale knipkring, neemt u contact met de vereniging op via het contactformulier.

Hannah Oud-Biemold, Picasso

Knip-Pers
Het verenigingsblad Knip-Pers verschijnt viermaal per jaar. Boeiende artikelen nemen de lezer mee naar de wereld van papier en schaar. Er staan schitterende knipsels van vroeger en nu in afgebeeld, boekbesprekingen, informatie over tentoonstellingen in binnen- en buitenland en knip-tips.
Meer over de Knip-Pers >>>

Immaterieel Erfgoed
De papierknipkunst is opgenomen in de Nationale Inventaris van Immaterieel Erfgoed. Hiermee wordt het belang en het doorgeven van deze kunstvorm als erfgoed benadrukt.