Geschiedenis

Knipkunst is haar plaats in de kunstgeschiedenis waard. Toch is over de geschiedenis van de knipkunst nog veel onbekend. In het kwartaalblad Knip-Pers heeft het echtpaar Verhave hier al meer dan dertig jaar aandacht aan besteed. Die kennis kwam samen in een rijk geïllustreerde standaardwerk, Geknipt! (Zutphen, Walburg Pers, 2008). De documentatie van nieuwe vondsten van tot nog toe onbekend knipwerk blijft steeds doorgaan.

Personen die oude knipkust bezitten (bijvoorbeeld in de familie overgeleverd), beginnen steeds meer de charme van hun bezit te waarderen en vragen om informatie, advies of restauratie. En als zo nu en dan knipwerk op de markt komt, zien ook veilingmeesters en antiquairs de aantrekkelijkheid ervan en waarderen het navenant. Knipkunst kan daarmee zelfs een verzamelobject worden. Het is goed als dit erfgoed in Nederlands bezit blijft.

In tegenstelling tot particulier bezit is knipwerk in onze musea geregistreerd. Twee musea hebben een grote collectie, het Westfries Museum (Hoorn) en het Nederlands Openluchtmuseum (Arnhem). Op kleinere schaal heeft het Museum voor Knipkunst te Westerbork een charmante verzameling. Verder worden er in een aantal musea één of enkele oude knipwerken bewaard.

De onzichtbaarheid van het bezit aan knipkunst voor het publiek (depots!) gaat hand in hand met het ontbreken van de bekendheid en deskundigheid onder kunsthistorici. Mede dankzij het enthousiasme vanuit de vereniging, durven steeds meer musea het aan een tentoonstelling van oude of nieuwe knipkunst in te richten (Museum Edam, 2013-2014; Museum Willet-Holthuysen Amsterdam, 2015; Museum Heerenveen, 2016). Hieruit blijkt hoe het publiek dit ambacht bewondert en waardeert.
De vereniging verzamelt zelf niet, maar zij stimuleert particulieren en musea om oud en nieuw knipwerk als materieel erfgoed te verwerven, veilig te stellen en te documenteren.

Bezoek voor meer over de geschiedenis van de Nederlandse papierknipkunst de website knipperslexicon.