Geknipt voor het Leven

Veendam

Vanaf juli 2023 was de tentoonstelling Geknipt voor het leven te zien in het Veenkoloniaal museum Veendam. Het museum toonde daarmee een overzicht van historisch knipwerk vervaardigd door knippers uit Groningen, Friesland en Drenthe uit de achttiende en negentiende eeuw.

Vanouds is papierknippen een ambacht dat velen beoefenden gedurende de lange winteravonden en nog steeds beleven veel mensen plezier aan deze kunstvorm. De knipkunst verdient haar plaats in de kunstgeschiedenis, toch is over de geschiedenis hiervan nog veel onbekend. Verschillende musea bezitten een of meer oude knipwerken, maar omdat ze veelal het museumdepot niet verlaten, zijn ze onzichtbaar voor het publiek. Voor de provincies Groningen, Friesland en Drenthe brengt deze tentoonstelling daar tijdelijk verandering in.

Aan de hand van een groot aantal bruiklenen uit museale en particuliere collecties gaf de tentoonstelling een goed beeld van de knipkunst uit de voorgaande eeuwen. Van verhalen die onder andere betrekking hebben op familiegebeurtenissen, het dagelijks leven of afkomstig zijn uit de Bijbel.
De tentoonstelling in het Veenkoloniaal Museum komt tot stand in samenwerking met de Nederlandse Vereniging voor Papierknipkunst die in 2023 haar 40-jarig bestaan viert.

Op zaterdag 7 oktober stond het Veenkoloniaal Museum volledig in het teken van de papierknipkunst tijdens het Papierknipfestival.

02.07.2023 – 05.11.2023, di.-vr. 10-17 uur, za.-ma. 13-17 uur
Veenkoloniaal Museum, Museumplein 5, 9641 AD Veendam