Door Maja Houtman
Op 6 oktober is Jeannet Pasterkamp-Boerkoel overleden. Van 1999 tot 2003 was zij secretaris van de Nederlandse Vereniging voor Papierknipkunst en stond zij naast Loek Witkamp die voorzitter was. De eerste beginselen van de knipkunst leerde Jeannet van Marianne Zwaan. Later ontwikkelde ze zich in gezelschap van de Knipkring Oegstgeest. Ze bracht de klokkenkleedjes onder de aandacht onder andere door de expositie in het Nederlands Zilvermuseum te Schoonhoven en schreef een boek Drentse klokkenkleedjes. Ze stelde ook een lesboek samen voor beginnende knippers Papierknippen voor jong en oud, wat ze uitgaf in eigen beheer.
Voor de Knip-Pers schreef ze door de jaren heen achtergrondartikelen over schaar en papier en over de Chinese papierknipkunst. Over dat laatste schreef ze het boek Chinees Nieuwjaar en de Chinese Dierenriem, wat meteen een lesboek voor papierknippen was.
In 2016 stond een knipsel over de val van de Berlijnse muur van haar hand in de etalage van de plaatselijke boekwinkel. Over dat knipsel schreef ze in 2007: ‘De val van de muur in Berlijn in 1989 heeft grote indruk op mij gemaakt. Die zomer waren wij op een camping in Tsjecho-Slowakije; daar waren ook veel Oost-Duitsers. Daardoor wist ik hoe boos die mensen waren op hun leiders, hoe gelaten of wanhopig anderen waren, terwijl er ook enkelen hoopvol waren voor een betere toekomst. Toen uiteindelijk op 9 november het regime viel en daardoor na 28 jaar ook de ‘Muur’ in Berlijn, waren er mensen die sceptisch waren en angstig voor een onzekere toekomst, maar de meesten kwamen vol vreugde en vertrouwen door de bres in de muur. Op mijn knipsel herinneren de kruisen met de bloemen aan hen, die bij een vluchtpoging om het leven zijn gekomen, terwijl de luchtballon symbool is voor de mensen die door een gewaagde vluchtpoging de vrijheid bereikt hebben. Rechts is de graffiti op de muur te zien.
De muur is weg, het prikkeldraad doorgeknipt, Duitsland is weer één land. Nu leeft iederéén er in vrede en vrijheid.’
In 2020 belde ik Jeannet met de vraag haar artikelen digitaal beschikbaar stellen. Ze was heel blij met dat aanbod en vond het fijn dat haar artikelen breed werden verspreid en eenvoudig bereikbaar werden voor andere geïnteresseerden. Het digitaliseringsproces is nog niet voltooid, maar graag nodig ik u uit om te kijken op www.knipacademie.nl naar verschillende artikelen van Jeannet.