Symposium op Urk

Twee knippers uit lang vervlogen tijden
Twee kunstenaars die zich door hen laten inspireren
Twee voorbeelden van herwaardering van lokaal cultureel erfgoed
Eén hedendaagse ontmoeting waarin alles samenkomt

In de negentiende eeuw waren in Zeeland en op Urk twee prentenknippers actief: Jan Huijszoon en Jan Visscher. Nu nog weten beide Jannen hedendaagse kunstenaars te inspireren. Op Urk treedt kunstenaar Henk Kapitein in de voetsporen van Jan ‘de Knipper’ en in Zeeland put singer-songwriter en kunstenaar Tonnie Dieleman op eigen wijze inspiratie uit het werk van de Zeeuwse Jan ‘de Prentenknipper’.
Op 9 en 10 september 2022 komen hun verhaallijnen samen op Urk.
Programma

  • 9 september, in de avond: opening van de tentoonstelling in Museum het Oude Raadhuis, Plein 1890 en het Gemeentehuis van Urk.
  • 10 september, 15-17 uur symposium in Museum het Oude Raadhuis, waarin Henk Kapitein en Tonnie Dieleman in gesprek gaan over hun werk, hun inspiratiebronnen en hun historische voorgangers. De verhalen worden afgewisseld met een muzikale en dichterlijke noot.
  • 10 september, in de avond: optreden van singer-songwriter Tonnie (Broeder) Dieleman met een muziektheatervoorstelling in het Kerkje aan de Zee. In de voorstelling vertelt Dieleman verhalen over het leven van de Zeeuwse Jan ‘de Prentenknipper’.

Aanvullende informatie is beschikbaar medio augustus op de website Stichting Culturele Activiteiten Urk.