Verslag excursie Soest

Door Tineke Dieks

19 november 2022: ik ga naar een expositie in het museum Oud Soest maar daarvóór heb ik drie uur om geocaches te zoeken ingepland en ik zie daardoor heel veel van Soest.

Het museum is gevestigd in een klooster uit 1868, het St. Josephgesticht. Het biedt nu plaats aan de Stichting Oud Soest, de Stichting Vrienden van het Museum Oud Soest en de Historische vereniging Soest-Soesterberg. Het museum geeft een beeld van de geschiedenis en leefgewoonten van Soest en Soesterberg. In het museum zijn een wagenmakerij en een stijlkamer.

Ook is er aandacht voor oude ambachten, een winkeltje, een schoolklas en tal van gebruiksvoorwerpen uit vroeger tijden, schoolplaten van de Soester schilder Herman Isings en het spreukenhuisje. Het gebouw is een ontwerp van architect A.C. Bleijs (1842-1912) in opdracht van de Zusters van Onze Lieve Vrouw. Het bejaardengesticht bestond uit een hoofdgebouw en enkele bijgebouwen. Het bakstenen pand heeft twee verdiepingen en een zolder. Boven de voordeur in de symmetrische gevel is een gebrandschilderd glas in loodvenster met daarin een voorstelling van Jozef met kind. Het zandstenen reliëf in de geveltop beeldt de Vlucht uit Egypte uit.


In dit museum is de expositie van knipwerk van Maruscha Gaasenbeek en Liesbeth Veldhuijsen. Zij zijn beiden (net als ik) lid van de Nederlandse Vereniging voor  Papierknipkunst. We konden deze middag hun werk bekijken en dan blijkt dat ze toch ieders een heel andere eigen stijl hebben.

 

Maruscha legt de nadruk op het werk wat ze maakte sinds ze weer in Soest woont. Daarnaast hangt er een mooie selectie van haar mooie kleurige werk en het alfabet wat ze recent knipte met de Whatsappknipkring.

 

 

 

De drie mannekes werden door de knipster Liesbeth, “KRIS, KRAS en KRUIMELTJE” genoemd. In de jaren ’50 was er op de radio het programma: “Negen heit de klok” en dan werd er een liedje gezongen over Kris, Kras en Kruimeltje (Herkenningsmelodie) Het zei mij niets, een oudere dame in onze groep begon spontaan het lied te zingen. Luister: Negen heit de klok

Op de bovenverdieping hangen heel veel van Liesbeth’s knipsels, ook heerlijk kleurige werken.

Door omstandigheden waren de meeste knipsels van Maruscha tijdens ons bezoek niet te bezichtigen zoals we gewild hadden, Foto’s maken was dan ook lastig.

De beide dames vertelden over hun werk en door de jaren heen hadden ze een hele collectie bij elkaar geknipt. We sloten deze middag af met een heerlijke kop thee/koffie en er moest natuurlijk ook nog geknipt worden! Maruscha had schaartjes en leuke ideeën die ze ook met kinderen knipte. Wij mochten dit ervaren en zo waren we allemaal aan het knippen.

Warme wintermutsen werden het. En we kregen nog wat knipwerk mee naar huis om een ster of kerstbal te knippen.
In het museum is er tegelijkertijd met deze expositie t/m 5 februari 2023 ook een expositie van zo’n 600 kerststallen en kerstgroepen van Gerdie Badi en een schilderijen expositie van Svetlana uit Oekraïne.

Info over het museum: www.museumsoest.nl