Oproep ATC-tjes

Kunstkaartjes of ATC-tjes, wat staat voor Artist Trading Cards. Het idee is afkomstig van een Zwitserse kunstenaar: kaartjes maken met daarop een zelfgemaakt kunstwerk en vervolgens eigen werk ruilen met andere kunstenaars. Echt iets voor knipsters en knippers.

De standaard kaartmaat is 8,9 cm hoog bij 6,4 cm breed. Gebruik 200 grams kaartkarton of dikker. Op de voorkant plak je een knipsel, op de achterkant schrijf je de gegevens.

De bedoeling is telkens een serie te maken van een aantal kaartjes met hetzelfde onderwerp, in dit voorbeeld: bloemen. Knip hiervoor verschillende bloemen en plak ze op. Noteer aan de achterkant bij SERIE ‘bloemen’, bij AANTAL ‘6’ en bij NUMMER een 1, 2, 3, 4,5 of 6.

Wil je meer series maken dan kun je het onderwerp ‘bloemen’ onderverdelen in b.v. voorjaarsbloemen, zomerbloemen enz., wilde bloemen, cultivars enz., geurende bloemen enz., selecties op kleur enz. Wat een mogelijkheden! Alleen al het verzinnen van hoofdthema’s is een leuk werkje: schepen, portretten, architectuur, bomen, dieren, scharen, voedsel enz.

Wie hier nu mee aan de slag gaat heeft straks, op 13 april 2024, prachtige ruilobjecten op de Contactdag in Lisse!

Tekst grotendeels door Maruscha Gaasenbeek, Knip-Pers 2005-4