Papierknipkunst gespot

Vanaf 2 juli kan iedereen met een smatphone de papierknipkunst ook spotten. Ter gelegenheid van haar 40-jarig bestaan plaatst de vereniging de eerste twee IE-spotborden om hun immaterieel erfgoed zichtbaar te maken. Het eerste bord wordt op 2 juli onthuld tijdens de opening van de expositie Geknipt voor het leven in het Veenkoloniaal Museum in Veendam. Dezelfde dag wordt er een geplaatst bij de tentoonstelling Papierknipkunst in de kerk Vierhuizen. Vanzelfsprekend krijgt ook het Museum van Papierknipkunst te Westerbork, het enige museum in Nederland dat volledig gewijd is aan de papierknippen, er een aan de muur. Later in het jaar worden er meer borden geplaatst bij tijdelijke en permanente tentoonstellingen.

IE-spotten
Immaterieel erfgoed is over het algemeen minder goed zichtbaar dan monumenten en de meeste mensen zien vooral de eindproducten en zelden de gemeenschap die het papierknippen beoefent. Daarom werkt het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland sinds 2019 samen met erfgoedgemeenschappen aan het project ‘Immaterieel Erfgoed Spotten’, waarbij door heel Nederland bordjes met QR-codes worden geplaatst. Wie de QR-code scant, komt in een online omgeving, waar de bezoeker aan de hand van korte filmpjes en sfeerimpressies in het kort kennismaakt met het immaterieel erfgoed in het Nederlands, Duits of Engels.

Het project IE-spotten wordt mede mogelijk gemaakt dankzij externe financiering van het Familie Heersink Fonds en de Provincie Overijssel.

Wie zonder smartphone de papierknipkunst wil spotten, kan terecht op de website IE-spotten.