40 jaar Vereniging voor Papierknipkunst

In 1983 kwamen ruim 50 papierknippers bijeen in Arnhem en richtten een vereniging op. In 2023 en begin 2024 viert de Nederlandse Vereniging voor Papierknipkunst het 40-jarig bestaan. De officiële start van het jubileumjaar vindt plaats op zaterdag 22 april tijdens de Contactdag 2023 in het Nederlands Openluchtmuseum. Van deze bijeenkomst en alle andere activiteiten vindt u op deze webpagina een overzicht.

Papierknipfestival


Op zaterdag 7 oktober 2023 vindt in het Veenkoloniaal Museum in Veendam het Papierknipfestival plaats. Die dag staan het museum en de aangrenzende bibliotheek in het teken van de papierknipkunst. Met verschillende workshops en lezingen, de presentatie van het gerestaureerde schimmenspel Odysseus, een expert die zich zal buigen over historische knipsels en zanger Broeder Dieleman die een muzikale ode brengt aan Jan de Prentenknipper.
Meer informatie op de speciale webpagina.

Workshops

Vrijwilligers van de vereniging zullen gedurende het jubileumjaar workshops geven aan beginners en belangstellenden. Hier vindt u een overzicht van de workshops die nu bekend zijn. Dit overzicht wordt regelmatig geüpdatet.

Meer workshops >>>

Tentoonstellingen

Ter gelegenheid van het 40-jarig jubileum organiseert de vereniging met musea en galeries een reeks van tentoonstellingen, waar zowel hedendaags als historisch knipwerk te zien is.

In de Spotlights

Westerbork, 5 april – 30 december
(meer…)

Symbiose, Kant ontmoet Papier

Horst, 30 april – 24 september
(meer…)

Tour de Papier

Apeldoorn, 26 mei – 29 oktober (meer…)

Geknipt voor het Leven

Veendam, 2 juli – 5 november
(meer…)

Kopstukken uit de schaduw

Dordrecht, 23 september – 24 maart 2024 (meer…)

Papierknipkunst in Leiden

Leiden, 1 – 29 oktober (meer…)

De natuur geknipt

Aalsmeer, 1 oktober – 14 januari 2024 (meer…)

Papier Vertier

Utrecht, 17 – 22 oktober (meer…)

Kroonjuwelen

Uden, 20 april 2024 – 15 september 2024 (meer…)

Reeds voorbij

Andere activiteiten in het kader van het 40-jarig jubileum

  • een training voor docenten, die door het hele land workshops zullen geven
  • de aanschaf van leskisten
  • de publicatie van Het Scherp van de Snede, een boek over de geschiedenis van de papierknipkunst in Nederland tijdens de contactdag in Arnhem
  • de restauratie en opvoering tijdens het Papierknipfestival van het schimmenspel Odysseus van Frans ter Gast
  • een extra nummer van Knip-Pers
  • digitale publicatie van het manuscript van Eline Huizenga-Onnekes met lancering tijdens de opening van de tentoonstelling in Ten Boer
  • deelname aan IE-spotten

Excursies

Voor leden en belangstellenden organiseerde de vereniging excursies naar bovenstaande tentoonstellingen. Vanwege tegenvallende deelnemersaantatallen, is besloten voorlopig geen nieuwe excursies te organiseren.

Het jubileumjaar van de Nederlandse Vereniging voor Papierknipkunst of onderdelen daarvan worden mogelijk gemaakt dankzij (financiële) ondersteuning van onderstaande fondsen en musea: