40 jaar Vereniging voor Papierknipkunst

In 1983 kwamen ruim 50 papierknippers bijeen in Arnhem en richtten een vereniging op. In 2023 en begin 2024 viert de Nederlandse Vereniging voor Papierknipkunst het 40-jarig bestaan. De officiële start van het jubileumjaar vond plaats op zaterdag 22 april tijdens de Contactdag 2023 in het Nederlands Openluchtmuseum. Van alle activiteiten vind je op deze webpagina een overzicht.

Workshops

Vrijwilligers van de vereniging zullen gedurende het jubileumjaar workshops geven aan beginners en belangstellenden. Hier vind je een overzicht van de workshops die nu bekend zijn. Dit overzicht wordt regelmatig geüpdatet.

Tentoonstellingen

Ter gelegenheid van het 40-jarig jubileum organiseert de vereniging met musea en galeries een reeks van tentoonstellingen, waar zowel hedendaags als historisch knipwerk te zien is.

Kopstukken uit de schaduw

Dordrecht, 23 september – 24 maart 2024 (meer…)

Geknipt voor het voorjaar

Lisse, 8 maart 2024 – 20 mei 2024 (meer…)

Verborgen achter muren

Uden, 20 april 2024 – 15 september 2024 (meer…)


Reeds voorbij


Op zaterdag 7 oktober 2023 vond in het Veenkoloniaal Museum in Veendam het Papierknipfestival plaats met ruim 250 bezoekers. Die dag stond het museum in het teken van de papierknipkunst. Met verschillende workshops en lezingen, de presentatie van het gerestaureerde schimmenspel Odysseus, een expert die zich boog over historische knipsels en een optreden van zanger Broeder Dieleman met een muzikale ode brengt aan Jan de Prentenknipper, was het een zeer geslaagde dag.

Andere activiteiten in het kader van het 40-jarig jubileum

Excursies

Voor leden en belangstellenden organiseerde de vereniging excursies naar bovenstaande tentoonstellingen. Vanwege tegenvallende deelnemersaantallen, is besloten voorlopig geen nieuwe excursies te organiseren.

Het jubileumjaar van de Nederlandse Vereniging voor Papierknipkunst of onderdelen daarvan worden mogelijk gemaakt dankzij (financiële) ondersteuning van onderstaande fondsen en musea: