In 2023 en begin 2024 vierde de Nederlandse Vereniging voor Papierknipkunst het 40-jarig bestaan. De officiële start van het jubileumjaar vond plaats op zaterdag 22 april tijdens de Contactdag 2023 in het Nederlands Openluchtmuseum. Van alle jubileumactiviteiten vind je op deze webpagina een overzicht.

Tentoonstellingen
Ter gelegenheid van het 40-jarig jubileum organiseerde de vereniging met musea en galeries een reeks van tentoonstellingen, waar zowel hedendaags als historisch knipwerk te zien was.

Verborgen achter muren

Uden, 20 april 2024 – 15 september 2024 (meer…)


Op zaterdag 7 oktober 2023 vond in het Veenkoloniaal Museum in Veendam het Papierknipfestival plaats met ruim 250 bezoekers. Die dag stond het museum in het teken van de papierknipkunst. Met verschillende workshops en lezingen, de presentatie van het gerestaureerde schimmenspel Odysseus, een expert die zich boog over historische knipsels en een optreden van zanger Broeder Dieleman met een muzikale ode brengt aan Jan de Prentenknipper, was het een zeer geslaagde dag.

Afsluiting
Het jubileumjaar werd officieel afgesloten tijdens de Contactdag 2024 in Lisse. Tijdens de Algemene Ledenvergadering konden leden en bestuur tevreden terugkijken op een geslaagd jaar. Als cadeau ontvingen alle leden het boek De zwerftocht van Odysseus met daarin alle platen van het in 1939 door Frans ter Gast gesneden schimmenspel met tekst van CHarivarius.
De leden In de Knip-Pers stond een uitgebreid artikel en ook in het Jaarverslag 2023 was veel terug te lezen.

Workshops
Vrijwilligers van de vereniging gaven gedurende het jubileumjaar bijna 100 workshops aan beginners en belangstellenden. Veel daarvan vonden plaats naar aanleiding van de tentoonstellingen in musea en galeries. In totaal namen ruim 1500 volwassenen en kinderen deel aan deze workshops.

Andere activiteiten in het kader van het 40-jarig jubileum

Het jubileumjaar van de Nederlandse Vereniging voor Papierknipkunst of onderdelen daarvan werden mogelijk gemaakt dankzij (financiële) ondersteuning van onderstaande fondsen en musea: